OšetřeníZubů.cz

Zasloužíte si dokonalou zubní péči

Citlivé zuby

Citlivost zubů je způsobena poškozením či ztrátou zubní skloviny nebo obnažením krčku zubu, tedy té části mezi kořenem a korunkou, která by měla být obemknuta dásní.

Bolest na teplé či studené podněty

Citlivé zuby se projevují ostrou bolestí, která je vyvolána reakcí na různé podněty, nejčastěji na studené, teplé, kyselé a sladké. Krček zubu je tvořen cementem, ten není tak tvrdý a odolný jako sklovina a je protkán tisíci kanálky s nervovými zakončeními.

Bolest je způsobena podrážděním právě těchto nervových zakončení. Takto postižené zuby bývají často také citlivé na dotyk, jak při jídle, tak při zubní hygieně.

Tím se dostáváte do bludného kruhu, protože z důvodu bolesti se zhorší vaše zubní hygiena, na zubech se začne hromadit plak, vzniká zubní kaz nebo kámen, který problém ústupu dásní dále zhoršuje. K fyziologickému obnažování krčků dochází s věkem.

Problém je často špatná hygiena

Citlivé zuby souvisí nejčastěji se špatnou zubní hygienou, nesprávnou technikou čištění, kdy dochází např. tvrdým kartáčkem nebo přílišným tlačením k obnažování krčků.

Nedůsledným čištěním, kdy se nedokonale odstraněný zubní plak hromadí a způsobuje zánět dásně a závěsného aparátu zubu. Ve větší míře citlivý zub je také zub porušený, ulomený nebo naštípnutý.

Jak citlivosti zubů předcházet? Používejte měkký kartáček a při čištění na něj netlačte. Vyhýbejte se pastám s abrazivními složkami, které poškozují zubní sklovinu. Podpůrnou funkci mají speciální zubní pasty pro citlivé zuby.

Jsou jemnější a obsahují látky, které uzavřou póry zuboviny a sníží tak jejich citlivost. Omezte příjem kyselých jídel a nápojů (ovocné džusy, stolní vody s bublinkami). Kyselé potraviny a nápoje změkčují zubní sklovinu, proto byste si měli zuby vyčistit až 30 minut po jejich požití.

Stránky jsou pouze informačního charakteru. Neslouží jako návod k léčení, své zdravotní problémy konzultujte se svým lékařem.